vrijdag 3 december 2010
Badass Babyyak
Zo. Deze badass babyyak spreekt voor zich. En durf hem maar eens tegen te spreken.
Tschüss!
PS: "badass babyyak" komt ongetwijfeld op de eerste plaats in mijn top 76 van Geweldig Geslaagde Alliteraties.
zaterdag 20 november 2010
Revolutionair theater
Scene 1: Drie mannen gekleed in een donkerblauwe overal staan op het podium. Zij worden enkel verlicht door drie witte spots. Twee van de drie staan tegenover mekaar over een dood varken gebogen. De derde zit meer op de voorgrond, aan de rechterkant.
Boer 1: Es 't duud?
Boer 2: 'T es duud.
Boer 3: Wadde?
Boer 2: Da 't duud es.
Doek.
Zozo.
Tschüss!
dinsdag 16 november 2010
Stasis
Tschüss!
donderdag 28 oktober 2010
Existentie en exponentie
Tschüss!
maandag 18 oktober 2010
Afscheid van een kamerplant
Tschüss!
donderdag 14 oktober 2010
Prozaïsche prietpraat
maandag 27 september 2010
Drijfzand
Tschüss
zondag 26 september 2010
Ongemak
dinsdag 21 september 2010
Echt niet grappig
- keeshonden
- sportkousen
- Long Beach, California
- blad, steen, schaar
- pony's
- racisme
- paus Martinus I
- erotiek en yoghurt
en tot slot
- een roze picknickmand
Voilà, dit zijn al een aantal zaken waar men wel mee mag lachen. Maar pas toch op met al dat lachen, want dat is nogal belastend voor je gezicht en het algemene welzijn. Vergeet zeker niet voldoende hydraterende voedingsmiddelen te nuttigen na een intensieve lachperiode. Maar wat nog belangrijker is, doe zeker nooit mee aan lachsessies! Dat is één van de dingen die echt niet grappig zijn. Als je niet spontaan kan lachen moet je dat ook niet forceren. Het kan helemaal geen kwaad om je eens wat sip te voelen. Emoties zijn er om ten volle erlebt te worden. En als je een Duits woord kan gebruiken om je zin kracht bij te zetten, dan weet je dat wat je zegt echt waar is. Maar goed, de volgende keer meer over het fenomeen Duitse woorden. Ik moet me nu verdiepen in het samenstellen van mijn encyclopedie van echt grappige dingen, om zo van de wereld een betere plaats te maken. Steeds tot jullie dienst, mijn lieve lezers, en zo is het maar net.
Tschüss.
Ovenkrill met marmottenmousse
Benodigdheden (voor 4 personen)
5 kilo krill (dat zijn ongeveer 750 stuks)
1 grote ui
1 groene paprika
1 rode paprika
1 aardappel per persoon
sap van een kwartje citroen
1 teentje knoflook
tomatenpuree
1 theelepel suiker
water
tijm
peper en zout
1 blikje marmottenmousse
Bereiding:
Snij de ui in ringen en stoof ze glazig. Schil en snij de aardappelen in dunne plakjes en kook ze gaar. Snij de paprika in reepjes en stoof ze aan. Spoel de krill grondig en laat enkele minuten uitlekken. Snij dan de krill in blokjes en besprenkel ze rijkelijk met citroensap. Meng de tomatenpuree met de olijfolie en de suiker en leng aan met water tot je een mooie gladde massa hebt. Kruid met peper en zout. Vet nu de ovenschotel in met boter. Pers het teentje knoflook en strooi deze uit over de bodem van de schotel. Vervolgens vul je de schotel met de overige ingrediënten als volgt: uit, aardappel, krill (maar bewaar nog wat krill voor bovenaan), paprika, tomantenmengsel en tot slot decoreer je de bovenste laag met de rest van de krill. Vervolgens kan je wat witte wijn langs de randen van de schotel sprenkelen. Dek dan de schotel af met zilverpapier en zet 20 à 25 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Dien op met een flinke schep marmottenmousse. Bij dit gerecht kan je een droge witte wijn drinken, maar doe dat beter niet want daarvan word je dronken.
Laat het je smaken!
maandag 5 juli 2010
Nagel op de kop
Vandaag las ik je stukje op de voorpagina van De Morgen. Je schrijfsel was zoals steeds een parel van pathos, je woordkeuze fris en verfrissend, je zinnen kleine beetjes epiek. Maar je schrijven is meer dan een mooie vorm, natuurlijk. Niet alleen de knappe verpakking telt, je slaagt er ook in telkens opnieuw een boodschap mee te geven. Een inhoudelijke diepgang, die menig filosofisch levensgenieter jaloers kan maken. Die aandoenlijke tranche de vie, waarin éénieder van ons zich kan herkennen. Dat universele, maar toch ook unieke, maakt je stukjes zo tastbaar. Petje af, echt waar. Je schrijven van vandaag ging over liefde. Een gewaagd onderwerp, al zeg ik het zelf. Maar zoals steeds lukt het je om dat algemeen bekende en toch ook hoogst persoonlijke gevoel in iets concreet om te zetten. Iets herkenbaar, waar we ons allemaal mee kunnen identificeren. Meer nog, het geeft ons ook een nieuw inzicht over ons eigen leven. Want je besluit is zó nagel op de kop. Onvoorstelbaar hoe je daar in slaagt. Er zit zoveel waarheid in die ene vraag, en op die manier houdt je proza ons een spiegel voor, waarin we onszelf kunnen ontdekken. "Want zou de mens überhaupt nog handelen, als leven en liefde twijfel noch sterfelijkheid kenden?" Je retorische talent kent geen grenzen, zoveel is duidelijk. Het is verhelderend om zo'n inzichten te kunnen lezen in de krant, zomaar op de voorpagina. We worden verwend. We krijgen die kleine levenswijsheden gewoon zomaar iedere ochtend op onze deurmat geplaceerd. Ik ben er zeker van dat éénieder gediend is met de banale, en tegelijkertijd ook wereldse, kennis, die je ons biedt. Daarom wil ik je bedanken, Margot. Niet alleen voor een fantastisch brokje taalgenot, maar ook voor de boodschap die je meegeeft. Bedankt!
maandag 28 juni 2010
Sunday Kind Of Love
Beste trouwe lezers, ik deel vandaag met jullie een liefdesliedje. Wie mij een beetje kent, zal wel weten dat ik normaal nooit naar melige muziek luister, en al zeker niet naar liedjes over liefde. Maar vandaag maak ik dus een uitzondering. Luister en geniet. Dat is geen bevel, wel een aanbeveling. Nu ik het zo schrijf, vind ik het wat vreemd dat het woord bevel in het woord aanbeveling zit, maar daar hebben ze vast zelf niet voor gekozen. Enfin:
En omdat ik dan toch in de stemming ben, deel ik ook volgend stukje hoofse minnelyriek, dat ik schreef na het beluisteren van het liedje.
Weet je nog, die keer?
Samen bloot, maar wel met kousen,
elkaar zo zien, ongezouten.
Ik beet zachtjes in je tepel,
m'n buik plakte aan de zetel.
Toen zo ongenaakbaar samen,
zweet druppelde in m'n haren.
En in mij liet ik je gedijen
tot je kwam, liet ik je leiden.
Daarna at je macaroni van m'n billen,
om zo je honger nog een keer te stillen.
Weet je 't nog, die keer?
Want ik weet het niet meer.
Tschüss!
vrijdag 18 juni 2010
Een actiecomité met een nobel doel
Ik heb belangrijk nieuws voor fans van actiecomités allerhande. De groep "tegen samenstellingen van woorden die eindigen op een -s gecombineerd met het woord hit" is vanaf nu actief. Niet de meest vlotte naam voor een groep, dat moet ik toegeven, maar het doel heiligt de middelen. Ik las zonet een enorm intellectueel verantwoord artikel (hoe kan het ook anders?) over het probleem van de media en mijn oog viel op het volgende woord: "verkoopshit". Nu, ik denk dat menig persoon het probleem met dat woord wel inziet, maar om het toch nog te verduidelijken zullen we het woord even analyseren. Het kan trouwens nooit kwaad om dingen wat te analyseren, dat staat bijna even slim als een bril, maar je ziet er niet zo lelijk uit. Maar goed, "verkoopshit" bestaat dus uit de goedbedoelde maar toch verkeerdelijke samenplaatsing van verkoop + s + hit. Op het eerste zicht ziet dat er niet helemaal verkeerd uit. Ik kan mij echter niet ontdoen van de indruk dat niet één, niet twee, misschien vier, maar minstens drie mensen in plaats van 's+hit' gewoon 'shit' lezen. Toch? En daar knelt het schoentje. Het is namelijk niet aan te raden zomaar overal shit te schrijven, want dat is een vies woord. Niet zo vies als kutvlokken, potgrond of linguïstiek, maar toch al behoorlijk vies. Daarnaast is het ook gewoon verwarrend om ergens 'shit' te lezen zonder duidelijke aanleiding, en al helemaal als blijkt dat het woord helemaal niets met 'shit' te maken heeft. Dat belemmert het Algemene Goede Begrip Der Woorden. We doen er dus zeker goed aan om dat woord te vermijden en daarom heb ik een actiecomité opgericht. Hierbij doe ik dus ook een oproep aan jullie, lieve internauten, om lid te worden van dit comité om toekomstige verwarringen en consternatie te vermijden. Het vermijden van consternatie is altijd een nobel doel, ongeacht de context. Meer nog, als we constructief samendenken kunnen we euvels zoals 'ontstaanshit' of 'verbondshit' voorkomen. En zeg nu zelf, gezien de frequentie van die woorden, wat een nuttig werk zou dat wel niet zijn? Bovendien krijg je bij je lidmaatschap één rode biet volledig gratis!
Niet twijfelen dus! Gewoon doen!
Met groet,
Roza
voorzitter van het actiecomité "tegen samenstellingen van woorden die eindigen op een -s gecomineerd met het woord hit" (ook bekend onder het vlotte acronym TSVWDEOESGMHWH)
donderdag 20 mei 2010
kwade dagen
Tschüss.
dinsdag 11 mei 2010
Lofzang van de triviale tristesse
Zo. Lees en geniet!
Adieu.
maandag 3 mei 2010
Ersatz
Die tas laat je nu staan, je kiest voor vervanging. Zowel koffie als chicorei hebben zo hun voordelen en hun nadelen. Die zijn een kwestie van perceptie. Van willens of nillens. En net daarom kan ook Ersatzkoffie na een tijdje een gewoonte worden. Maar wat bereik je met het veranderen van de ene gewoonte in de andere?
Die laatste vraag is retorisch, en dus hoeft niemand die te beantwoorden. En dat is maar goed ook, want ik zou het antwoord niet kunnen geven. En soms, heel soms, stel ik gewoon vragen, zonder het antwoord te willen weten.
Tschüss!
vrijdag 30 april 2010
Facts and figures
Het is ongezond om te lang altijd maar hetzelfde te doen, want dat leidt tot obsessie en algemene saaiheid. Daarom heb ik weer een nieuwe hobby! "Nog een hobby?" hoor ik je al vragen. Jaja, nog een hobby! Op het gebied van hobby's is kwantiteit trouwens veel belangrijker dan kwaliteit, maar dat geheel terzijde. Mijn nieuwe bezigheid heeft alles te maken met feiten en statements en zaken poneren. Die woorden klinken misschien wat moeilijk voor sommigen, maar dat ligt aan hen en niet aan ons. Het maken van feitelijke statements en die publiceren op mijn blog is dus mijn nieuwste hobby. Op die manier probeer ik mensen te verbazen met wat ze al wisten! (Een beetje zoals in een of andere les Beeldtaal, dus.)
Ik zal meteen van wal steken met een fantastisch exemplaar:
- Boven de wolken schijnt de zon -
Goed, he? Jaja, ik wist het wel dat mijn publiek dit ging kunnen smaken. Wie fan is van echt goede poëzie is ook fan van echt goede statements, dat kan nu eenmaal niet anders. Het is geen slecht idee om even stil te staan bij zulke statements om ze ten volle te appreciëren. Blijf wel niet te lang stil staan, want dan ga je niet meer vooruit en dat is tegen de natuurlijke gang van zaken. De natuurlijke gang van zaken is, zoals ik ongetwijfeld al eens gezegd had, heel erg belangrijk voor de wortelchakra's en allerlei astrologische onwaarheden. Heel erg interessant trouwens, die astrologische onwaarheden, maar daar zal ik het de volgende keer over hebben. Laten we het voorlopig bij de feitelijke statements houden en niet op de zaken vooruit lopen (dat is ook tegen de natuurlijke gang van zaken!).
Adieu!
vrijdag 26 maart 2010
Voor Margot
Het is half acht 's ochtends. De ochtendspits maakt van het station een mierennest van haastige mensen. Een doelbewuste wirwar van alle leeftijden. Mannen in maatpakken zwaaien met hun aktetassen, zich haastend naar het perron. Vrouwen op hoge hakken banen zich een weg op de trappen. De trein komt bijna aan. Nog vier minuten. Aan de trap staat een groepje studenten, klaar voor een vroege les. Nog drie minuten. Het groepje kijkt ongeduldig in het rond, alsof ze iets aan het zoeken zijn. Nog twee minuten. De trein rijdt het station al binnen en onrustige ogen schieten van links naar rechts. Er ontbreekt nog iemand. Nog één minuut. Enkele studenten stappen al op, de rest blijft aarzelend aan de deur staan. De conducteur fluit. Samen met gehaaste laatkomers stappen ze dan toch de trein op, zij als allerlaatste. Tegelijkertijd komt de jongen eindelijk de trap op. In zijn handen twee koffies, één voor hem en één voor haar. Één zwart, één met melk. Alletwee dampend warm. Ze ziet nog net hoe hij richting deur snelt, maar die schuift onherroepelijk dicht. Daar staan ze dan. Hij buiten en zij binnen. Zachtjes glijdt de trein weg, terwijl ze verontschuldigend naar mekaar glimlachen.
Dit geniale stukje alledaagse, zeemzoeterige weemoed schreef ik in opdracht van mijn klasgenote Sophie en is opgedragen aan Margot Vanderstraeten.
Tschüss!
maandag 1 februari 2010
Gepaneerde Aalscholvers in een krokant jasje met Griekse saus
Zoals de titel reeds deed vermoeden, heb ik een heerlijk recept bedacht en ga ik dat met jullie delen. Het zou trouwens maar onzinnig zijn, mocht ik jullie doen watertanden met zo'n dijk van een titel en dan iets helemaal anders posten. Neenee, zo'n dingen zorgen alleen maar voor frustratie en op frustratie kan je geen huizen bouwen. Dus:
Aalscholvers in een krokant jasje met Griekse saus
Ingrediënten (voor vier personen)
1 kleine ui
4 aalscholvers (reeds gepluimd)
1 ei
3 el paneermeel
5 el gedroogde peterselie
zout en peper
4 el olie
1 willekeurige Griek
keukenpapier
cocktailprikkers
Bereidingswijze
Ui pellen en in kleine stukjes snijden. Aalscholvers in zeef laten uitlekken en goed afspoelen. Aalscholvers opnieuw laten uitlekken en goed droogdeppen met keukenpapier. In diep bord ei loskloppen. Paneermeel in ander diep bord strooien en vermengen met peterselie, zout en peper, Vervolgens telkens 1 aalscholver per keer door losgeklopt ei halen en dan door paneermeel wentelen. In koekenpan olie verhitte en gepaneerde aalscholvers en ui hierin op halfhoog vuur in ca. 6 minuten rondom goudbruin bakken. Regelmatig omscheppen. Neem nu de willekeurige Griek en pers die uit over een kommetje. Veel peterselie toevoegen. Warme aalscholvers direct serveren met cocktailprikkers erbij. Griekse saus erbij serveren.
Hmmmm, klinkt zo lekker! Ik kan niet wachten om deze delicious dish weer te proeven. Om mijn honger te stillen, zal ik me in de tussentijd bezighouden met één van mijn vele hobbies. Armeense poëziebundels verzamelen bijvoorbeeld, of telefoons uit mekaar halen en terug in mekaar zetten, of ook zelf lipbalsem proberen maken van rendiervet. Zoals je ziet, keuzes genoeg. Ik kan er maar beter aan beginnen!
Tschüss.
donderdag 28 januari 2010
Hersenspinsels
Gedichtendag
Hier komt ie:
dingen die leuker zijn met twee:
een dag in de regen
heel veel bewegen
dronken dansen
gemiste kansen
vervelend ondergoed
seks in overvloed
dingen die nooit leuker zijn met twee:
piemels met schubben
Voilà, een parel van taalvirtuoziteit, als je het mij vraagt. Maar vraag het me beter niet, want ik heb toch al gezegd wat ik er van vind. En anders zitten we met redundantie, en er is niets ergers dan redundantie. Misschien hongersnood, misschien aids, maar dat kunnen we niet met zekerheid zeggen. Er is alleszins geen reden tot paniek. Zolang we maar to the point en kordaat blijven. En dat is nu net wat ik van plan ben.
Peace out, liefste schobbejakken
Tschüss