::

beschrijfsels en gedachtenwier
ook al interesseert het je geen zier
toch lees je het hier

dinsdag 21 september 2010

Ovenkrill met marmottenmousse

Het is weer veel te lang geleden dat ik mijn culinaire uitspattingen met jullie gedeeld heb. Het spreekt voor zich dat ik iedere dag geniale recepten bedenk en de lekkerste dingen klaarmaak, maar ik vergeet dat soms met jullie te delen. Daarom dus dit ontzettend smakelijke gerecht, helemaal door mezelf bedacht: knapperige ovenkrill met een smeuïge marmottenmousse. Voor dit recept is het belangrijk om met bijzonder verse ingrediënten te werken. Niet alleen omdat dat belangrijk is voor de smaak, maar ook omdat het gamma diepvrieskrill in de supermarkten nog steeds veel te beperkt is. Het is ook aan te raden niet te gierig te zijn met de hoeveelheden krill. Als baleinwalvissen meer dan 250, 000, 000 ton krill kunnen eten per jaar, dan kan het zeker geen kwaad dat de mens de overige 250, 000, 000 ton opeet. Samen delen is belangrijk, al zeg ik het zelf. Maar goed, terug naar het recept:

Benodigdheden (voor 4 personen)
5 kilo krill (dat zijn ongeveer 750 stuks)
1 grote ui
1 groene paprika
1 rode paprika
1 aardappel per persoon
sap van een kwartje citroen
1 teentje knoflook
tomatenpuree
1 theelepel suiker
water
tijm
peper en zout
1 blikje marmottenmousse

Bereiding:

Snij de ui in ringen en stoof ze glazig. Schil en snij de aardappelen in dunne plakjes en kook ze gaar. Snij de paprika in reepjes en stoof ze aan. Spoel de krill grondig en laat enkele minuten uitlekken. Snij dan de krill in blokjes en besprenkel ze rijkelijk met citroensap. Meng de tomatenpuree met de olijfolie en de suiker en leng aan met water tot je een mooie gladde massa hebt. Kruid met peper en zout. Vet nu de ovenschotel in met boter. Pers het teentje knoflook en strooi deze uit over de bodem van de schotel. Vervolgens vul je de schotel met de overige ingrediënten als volgt: uit, aardappel, krill (maar bewaar nog wat krill voor bovenaan), paprika, tomantenmengsel en tot slot decoreer je de bovenste laag met de rest van de krill. Vervolgens kan je wat witte wijn langs de randen van de schotel sprenkelen. Dek dan de schotel af met zilverpapier en zet 20 à 25 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Dien op met een flinke schep marmottenmousse. Bij dit gerecht kan je een droge witte wijn drinken, maar doe dat beter niet want daarvan word je dronken.

Laat het je smaken!

3 opmerkingen:

Vincent Merckx zei

Goedje met die marmottenmousse! Al zijn er zeker fundi foodies die het fout vinden om zeedieren en landratten in dezelfde schotel te verwerken. Ik vind het persoonlijk wel kunnen maar dan moet je wel compenseren met een supplementje vogels naar keus.

Kumquat zei

Maar wat dan met het complementaire sausje op basis van stekelbaars?!

Vincent Merckx zei

Da's een zeer terechte vraag die echter heel makkelijk op te lossen is. Neem drie schaaltjes, serveer daarin de marmottenmousse, het supplementje vogels en de stekelbaarssaus die je tot een blokje bevroren hebt en dien het geheel op als tapas van zeefauna met ovenkrillschotel. Probleem opgelost en Michelinster op de schouw!